PTSS en hoogsensitiviteit

De vraag die mij de laatste tijd veel beziggehouden heeft, is of er een relatie tussen hoogsensitiviteit en PTSS zou kunnen zijn. Wanneer ik in gesprek ben met psychologen en hoogsensitieve personen lijkt het namelijk wel zo te zijn. De psychologen geven aan dat veel mensen met PTSS vaak ontzettend gevoelig zijn. Daarnaast geeft een groot deel van de hoogsensitieve personen die ik spreek aan, in het verleden last te hebben gehad van psychische klachten.

Wetenschap

Wanneer ik inzoom op wat de wetenschap gevonden heeft over hoogsensitiviteit en psychische stoornissen, dan is naar voren gekomen dat hoogsensitieve personen meer en sneller stress ervaren dan niet hoogsensitieve personen. Ook ervaren hoogsensitieve personen een lagere mentale gezondheid en wordt er verhoogde kansen gevonden op het ontwikkelen van angststoornissen, depressiviteit en somatische symptomen. Het lijkt dus wel dat er een mogelijke relatie is tussen deze twee. Dit intrigeert mij enorm en ik kan niet wachten op meer onderzoek naar de relatie tussen hoogsensitiviteit en psychische stoornissen. Een vraag die ik graag zou willen onderzoeken is: “Hebben hoogsensitieve personen een verhoogde kans op het ontwikkelen van psychische stoornissen zoals PTSS?”.

Trauma

Neem mijzelf, hoogsensitief en recentelijk een trauma opgelopen waarbij ik bijna mijn dochter ben verloren. Het ongeluk was helemaal niet heftig, maar de gevolgen enorm groot. Ik had nooit van tevoren kunnen bedenken dat ik hier last van zou krijgen. Het is immers goed afgelopen en ik ben enorm dankbaar dat ze er nog is. Nu 4 maanden verder, heb ik last van concentratieproblemen, prikkelbaarheid, woedeaanvallen, enorme alertheid / waakzaamheid en extreme spanning als er teveel van me gevraagd wordt. Daarnaast merk ik dat ik emoties uit de weg ga wanneer ik over het ongeluk nadenk of erover praat met iemand. Uiteindelijk heb ik hulp gezocht bij de huisarts, ben ik doorgestuurd naar de psycholoog en daar is PTSS vastgesteld. Binnenkort start ik met EMDR-therapie en de psycholoog gaf aan dat ik snel weer de oude ben.

PTSS

Wat ik merk in mijn directe omgeving, maar ook in de samenleving, is dat er een enorm taboe heerst op het woord PTSS. Waar komt dit door? Onwetendheid? Mensen denken bij PTSS vooral aan oorlogstrauma, verkrachting, de dood, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Als je de algemene feiten van PTSS bekijkt, dan schijnt maar 50% van de mensen met PTSS hulp te zoeken. Dat is ontzettend jammer omdat je van PTSS kan herstellen. Meer dan 67% van de mensen met PTSS hersteld hiervan.

Hoe kan het dat de ene persoon wel PTSS krijgt en de ander niet?  De oorzaak lijkt te liggen in ons genetisch materiaal en met name in de manier waarop dat reageert op grote stress. De volgende risicofactoren worden veelal beschreven, die van invloed kunnen zijn in het ontstaan van PTSS.

 • aanleg en erfelijkheid voor het ontwikkelen van angstklachten
 • eerdere opgedane levenservaringen (negatief en/of positief) kunnen een rol spelen
 • persoonlijkheidskenmerken kunnen van invloed zijn bij het ontwikkelen van PTSS klachten zoals temperament en sociale vaardigheden
 • sociaal-emotionele steun die iemand na een nare ervaring vanuit de omgeving krijgt.

Hoogsensitiviteit

Wat bijzonder is, is dat al deze factoren ook een belangrijke rol spelen bij hoogsensitiviteit. Hoogsensitiviteit is een mooi persoonlijkheidskenmerk met veel verschillende kwaliteiten die verschillen per persoon. Prikkels worden intenser en dieper verwerkt in het centraal zenuwstelsel. Belangrijk is om er op de juiste manier mee om te gaan, anders kan het zowel fysieke als psychische klachten veroorzaken zoals angststoornissen en depressiviteit.

Dus zou er een relatie kunnen zijn tussen hoogsensitiviteit en PTSS? Ik denk van wel en het is belangrijk dat er meer onderzoek naar komt, zodat de taboe rondom PTSS wordt doorbroken en meer mensen met PTSS hulp gaan zoeken en geholpen worden.

PTSS en hoogsensitiviteit
Getagd op:        

4 gedachten over “PTSS en hoogsensitiviteit

 • Heel interessant en herkenbaar Daniëlle. Ik wist niet dat jij ook hoogsensitief bent, net als ik. Apart dat we daarover als collega’s nooit hebben gesproken. Volgens mij ervaren HSP-‘ers sneller stress en is het fijn als ze worden gesteund door mensen met ervaring. Omdat ik als haptotherapeut direct aan het lichaam werk kan ik deze stress ook voelbaar maken en mensen bewuster maken van hun grenzen. Er is een sterke kans om een burn-out te krijgen. Misschien kunnen we hierin samen werken.
  Hartelijk groet, Anneke

  1. Hoi Anneke,
   Wat leuk dat je mailt. Wat je schrijft klopt helemaal. Ik zal zeker aan je denken en samenwerken is nooit verkeerd 😉
   Groet
   Danielle

 • Hallo Danielle,

  Ik denk zeker dat er een relatie is met HSP en PTSS. En dat taboe op trauma herken ik ook. Een trauma is niets meer of minder dan een emotioneel overweldigende situatie, die onvoldoende gereguleerd kan worden. Wat zeker bij een hsp sneller gebeurd.
  Als verpleegkundig specialist ggz, therapeut op gebied van traumaverwerking/hechtingsstoornissen en HSP-er zie ik de link naar prenataal trauma. Iemand komt dan met een geactiveerd overlevingsmechanisme ter wereld, wat zich o.a. kan uiten in kenmerken zoals HSP. Benieuwd naar meer info, ik vertel je er graag meer over. Hartelijke groet, Anniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *