Is er een connectie tussen hoogsensitiviteit en schizofrenie?

Al lang koester ik de wens om te schrijven over hoogsensitiviteit in combinatie met de psychiatrie. Is er een connectie tussen hoogsensitiviteit en de schizofrenie? Het is wat mij betreft het onderzoeken waard, om te kijken welke raakvlakken er zijn. Wat mij dan ontzettend boeit, is dat er veel hoogsensitieve mensen kiezen voor het werken in de psychiatrie. Iets heel anders wat mij bezighoudt is de vraag of er ook een link is tussen schizofrenie en hoogsensitiviteit. Zouden de interventies die wij hanteren voor hoogsensitieve mensen hetzelfde kunnen zijn voor iemand met schizofrenie? Door te schrijven en te onderzoeken hoop ik daar antwoorden op te krijgen.

Mijn eerste verhaal ontstond in Zuid-Frankrijk.

In de zomer van 2017, genietend van de warme zon, werden we dagelijks geconfronteerd met een heleboel vlinders. Aan het ontbijt gefladder om je hoofd, een vlinder in je verse kopje koffie, ga zo maar door. Een moment waarvan je eigenlijk wil genieten, wordt verstoord. Ze blijven je ook opzoeken, waardoor het eigenlijk al snel ging irriteren. Het houdt me bezig, de gevoeligheid van de vlinder, maar ook mijn reactie. Het gefladder om je heen, ze weten van geen ophouden.

Schizofrenie

Zo denk ik dat een cliënt met schizofrenie zich ook kan voelen. Opgejaagd door stemmen, gedachten, continue het gefladder in je hoofd. Ik kan die vlinder nog wegjagen of van mij afblazen, maar een stem blijft. Het fascineert mij, hoe cliënten zich ondanks deze stemmen zich (redelijk) staande weten te houden. Opstaan, ontbijten, werken, activiteiten uitvoeren of contacten aangaan. Respect kan ik alleen maar hebben voor deze mensen, die dag in dag uit dat gefladder met zich meenemen.

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve mensen, die zich bewust zijn van hun hoogsensitiviteit, weten inmiddels wat voor hen belangrijk is. Zij zijn als het goed is bij machte om tijdig in te grijpen, mocht dit nodig zijn om niet overbelast te raken. Zo neem ik bijvoorbeeld voldoende tijd om mezelf weer op te laden gedurende de week. Even het bos in voor een wandeling, muziek luisteren of gewoon alleen zijn in huis. Nu denk ik dat deze kleine interventies heel toepasbaar zijn in de psychiatrie. Gun cliënten ook even een moment rust, voor zover we van rust kunnen spreken. Waarschijnlijk helpt het hen ook door even die wandeling te maken, stil te zijn, muziek te luisteren of te maken, te luisteren naar de natuur.

Zou dat gefladder dan op zijn minst iets minder worden?

Is er een connectie tussen hoogsensitiviteit en schizofrenie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *