Hoogsensitiviteit intens?!

Hoogsensitiviteit intens?! Jazeker! Als ik in één woord zou moeten omschrijven hoe het opvoeden van hoogsensitieve kinderen is, dan is dat wel INTENS. Er gaat geen dag voorbij dat het niet intens is. Nu moet ik ook toegeven dat ik twee dochters heb die allebei een behoorlijke sterke wil hebben en dat hebben ze niet van een vreemde.  We moeten met zijn allen heel erg waken voor onze grenzen om overprikkeling te voorkomen. En dat is best een opgave als je in huis woont met allemaal hoogsensitieve personen. We voelen feilloos aan hoe de ander in zijn vel zit en nemen heel makkelijk deze energie van elkaar over.

Overprikkeling

Neem bijvoorbeeld de ochtend van 5 december. De kinderen worden wakker en zijn nog moe, wat verkouden en natuurlijk iets gespannen voor het sinterklaas feest, ook al geloven ze niet meer. Ze zijn in hun hoofd al sterk bezig met hoe de surprise eruit ziet die ze krijgen, of deze net zo mooi is als de surprise waar ze zelf zo hard aan hebben gewerkt, maar ook welk cadeautje ze krijgen. Het is namelijk niet de eerste keer dat ze iets krijgen wat ze niet op hun lijstje hadden gezet, terwijl zij zich altijd keurig aan de wensen van de ander houden. Vervolgens moeten de haren worden gedaan. Ze staan elkaar in de weg en ze voelen elkaars spanning en dan barst de bom. Ze zijn net 30 minuten opgestaan en allebei al overprikkeld.

Druk weekend

Afgelopen weekend was ook behoorlijk intens waarbij er verschillende keren een heftige explosie is geweest van negatieve emoties. Het was wel een druk weekend, waarbij we elke dag wel wat hadden, maar waarbij voor en na die tijd toch ook wel rustmomenten waren. Blijkbaar is dat toch niet genoeg geweest en moeten we nog meer schrappen in onze agenda.  Nu op maandag zijn we allemaal moe en kunnen we moeilijk ons bed uit komen. En dat heeft nogwel een nasleep van een aantal dagen. 

Piekeren

Ik moet ook wel toegeven dat wij allemaal denkers zijn. We piekeren ons suf over van alles en nog wat en dat kost ook mega veel energie. Helemaal als je moeilijk uit je hoofd komt. Als gezin zijn wij continu op zoek naar hoe wij uit ons hoofd kunnen komen, om zo die overprikkeling te voorkomen en ik kan je zeggen het is en blijft best wel ingewikkeld.

Genieten

Gelukkig heeft de intensiteit ook een mooie kant. Wij kunnen met zijn allen intens genieten van de mooie dingen van het leven. Regelmatig zetten wij de muziek hard en zingen wij uit volle borst mee. Muziek kan mij zo intens raken dat het mij regelmatig ontroerd en dat vind ik echt heel mooi en bijzonder aan het hoogsensitief zijn. Ook zie ik mijn dochters intens genieten van al het moois om ons heen. De natuur, foto’s, tekeningen, maar ook van de mensen om ons heen. En daar word ik weer intens gelukkig van.

Hoogsensitiviteit intens?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *