Overprikkeling bij hoogsensitieve baby’s

Overprikkeling bij hoogsensitieve baby’s ben ik veel in mijn werk als preverbaal logopedist tegen gekomen. Overprikkeling uit zich dan vooral in slaapproblemen, eetproblemen en veel huilen. Ouders zitten met de handen in het haar en weten niet meer wat ze moeten doen.

Oplettendheid

Inmiddels weten we uit wetenschappelijk onderzoek dat 15-20% van de baby’s hoogsensitief zijn. Hoogsensitieve baby’s zijn alert, oplettend en hebben een sterke eigen wil. Het kenmerk ‘oplettendheid’ is volgens Elain Aron echt specifiek voor hoogsenstieve baby’s. Maakt jouw kind al met 2 weken oogcontact en volgt het jullie nauwlettend, dan is dat volgens haar een signaal van oplettendheid.

Herkenning

Deze oplettendheid herken ik sterk bij mijn eigen dochter. Zij was een zeer alerte baby, keek wijs uit haar ogen en volgde alles en iedereen. Daarnaast had zij niet de rust, om rustig uit de fles te drinken, draaide continue haar hoofd om, want ze wilde niets missen. In mijn werk, als preverbaal logopedist, heb ik de afgelopen 20 jaar regelmatig ouders van hoogsensitieve baby’s begeleid die problemen hebben met het drinken uit de fles. Ouders geven vaak aan dat hun kind niet lang achter elkaar uit de fles kan drinken, heel nieuwsgierig is, veel met het hoofd draait, sterk reageert op geluiden (schrikreacties) en het beste drinkt in een prikkelarme omgeving.

Slaapprobleem

Als je verder kijkt naar die oplettendheid dan hebben hoogsensitieve baby’s vaak vanaf de leeftijd van 6 maanden problemen met het in slaap komen overdag, maar ook ‘s avonds en ‘s nachts. Dit komt omdat zij zich steeds meer bewuster worden van hun omgeving met als gevolg dat er meer prikkels binnen komen.

Wat kan je doen als ouders?

Maar wat kan je nu doen om ervoor te zorgen dat jouw hoogsensitieve baby weer lekker gaat slapen?

  • Ga na of jouw baby overdag misschien teveel prikkels binnen krijgt
  • Creëer voldoende rust en plan de dag niet helemaal vol.
  • Laat je baby zoveel mogelijk in zijn/haar eigen bedje slapen
  • Haal zoveel mogelijk speelgoed/knuffels uit de box of de wieg
  • Zorg voor een aangename temperatuur in de slaapkamer, zodat jouw baby het niet te warm of te koud heeft.
  • Ga na of er nog teveel geluid aanwezig is op het moment dat jouw baby moet gaan slapen
  • Zorg voor een vast ritueel voor het slapen gaan.

Verder vinden de meeste hoogsensitieve baby’s het fijn om aangeraakt te worden en lekker in een draagdoek gedragen te worden. Baby massage is ook een goede manier om in contact te staan met jouw baby, maar ook om de prikkels weg te masseren.

Tot slot is het goed om te weten dat hoogsensitieve baby’s sterk reageren op de sfeer in hun omgeving en op de emoties van hun ouders. Dus probeer rustig en ontspannen te reageren op jouw baby ook al is dit niet altijd even makkelijk.

Overprikkeling bij hoogsensitieve baby’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *