Het stoplicht methode

De stoplicht methode is een methode die wij veel gebruiken in huis, om aan te geven hoe je je voelt. Groen geeft aan dat je je goed voelt, oranje heb je al wat meer last van stress en rood is overprikkeld. Ik check een paar keer per dag hoe het met ze gaat. Je moet natuurlijk wel oppassen dat je dit niet de hele dag door doet, maar vaste momenten kiezen om even te checken hoe ze zich voelen. Ik doe het meestal even als ze uit school komen en vlak voor het slapen gaan. Op momenten dat ik voel dat ze zich niet helemaal prettig voelen, vraag ik er ook naar.

Leren luisteren naar je lichaam

Op deze manier leren de kinderen goed te luisteren naar hun lichaam. Ze staan even stil bij hoe ze zich voelen. We zijn hiermee begonnen toen ze jong waren. Letterlijk een stoplicht getekend en samen ingekleurd. Besproken welk gevoel er bij groen, oranje en rood hoort. Op spelenderwijs geleerd hun emoties onder woorden te brengen en stilstaan bij hoe ze zich voelen. Nu hoef ik alleen maar de vraag te stellen “Hoe voel je je?” En vaak krijg je dan als antwoord “Goed, ik voel me groen” of “mwa, beetje oranje”.

Oplossingen

Door de stoplicht methode ontstaan er leuke gesprekken en kan je samen zoeken naar een oplossing om uit het oranje te komen. Als ouders heb je snel de neiging om deze oplossing aan te dragen, maar bij hoogsensitieve kinderen is het de kunst om dat juist niet te doen. Zij weten zelf heel goed wat ze nodig hebben om uit het oranje te komen. Dus de vraag die ik vaak stel als ze oranje aangeven is: “Wat heb je nodig om weer groen te worden”. Ze komen dan zelf met fantastische oplossingen.

Zo gaat mijn oudste dochter graag op de bank liggen om een Donald Duck te lezen of ze gaat op haar kamer even heerlijk tekenen. Soms kan het ook zijn dat ze even lekker wil trampoline springen. Mijn jongste dochter laad zich graag op door met Playmobil te spelen of lekker even tegen een bal te trappen. Wat ze graag willen doen verschilt per keer en laat ik hun graag zelf bepalen.

Goed voorbeeld doet volgen

Als moeder geef ik ook duidelijk aan als ik in oranje of rood zit. Hoogsensitieve kinderen voelen haarfijn aan hoe anderen zich voelen. Als je dan aangeeft dat er niets aan de hand is dan levert dat alleen maar meer stress op bij het kind. Jij zegt dat er niets aan de hand is, maar het kind voelt wat anders. Dat is moeilijk te plaatsen en schept alleen maar onduidelijkheid. Ik denk dat je als ouder ook een goed voorbeeld moet geven aan je kinderen. Als jij je emoties niet kan uiten, dan is het voor je eigen kinderen ook moeilijk om dit te doen. Goed voorbeeld doet volgen.

De stoplicht methode
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *