Overprikkeld op school

Overprikkeld op school zitten, dat is waar veel kinderen dagelijks last van hebben. Dat je als kind veel prikkels moet verwerken op school is algemeen bekend. Ga maar eens na; de vele kinderen op het schoolplein, geschreeuw, rennende kinderen, de bel, ruzie, lachen, met z’n allen door de deur naar binnen en ga zo maar door. Je kan er vast en zeker nog wel meer bedenken. Bij een hoogsensitief kind komen deze prikkels sterker binnen en worden ze dieper verwerkt. Daardoor bestaat er een verhoogde kans op overprikkeling bij deze groep kinderen. Zo ook bij onze dochter. Zij raakt regelmatig overprikkeld op school. Waarschijnlijk wel een herkenbaar verhaal!

Ziek door overprikkeling

Aan het begin van de middag krijg ik een telefoontje van school. Het is de meester van onze dochter. Hij vertelt mij dat ze ziek is en graag naar huis wil. Ze heeft enorme hoofdpijn en is duizelig. Eenmaal thuis kruipt ze lekker met een deken op de bank. Even helemaal niets en tot rust komen. Na dit rustmoment begint de hoofdpijn al weer wat weg te trekken. De duizeligheid neemt ook af. Als ik aan haar vraag hoe het met haar gaat antwoordt ze: “Het gaat al weer”.

Signalen van overprikkeld raken

We praten nog even een tijdje over haar schooldag en ik vraag haar of er nog iets bijzonders is gebeurd op school. Was er extra veel lawaai op school, of was er ruzie, of misschien was er iemand wel verdrietig? Ze vertelt dat iedereen extra druk was die dag. Ik vraag haar of ze eerder die dag ook een signaal heeft gekregen dat ze zich niet zo lekker voelde. Een signaal dat haar waarschuwde voor overprikkeling. “Ja” zei ze, “ik voelde een steek in mijn hoofd en mijn oren deden pijn”. “Dat is mooi, dat je deze signalen hebt herkent”, zei ik.

Bespreken overprikkeld zijn met leerkracht

“Als je zelf goed je eigen signalen gaat herkennen, dan kan je de volgende keer ook in actie komen”, vertel ik. “We gaan dit met je meester bespreken, zodat je de volgende keer naar hem toe kan gaan. Je kan dan aan hem vragen of je op een rustige plek mag gaan werken of even naar het toilet mag of een opdracht kan doen voor hem, zoals een kopietje maken. Dat zijn allemaal manieren om uit die overprikkeling te blijven”. Dit was voor haar heel verhelderend en ze heeft hierover met meester gesproken. De meester toonde begrip, wat al helpend is. Het gaat natuurlijk met vallen en opstaan. Niet altijd zal ze dat signaaltje merken of er onbewust aan voorbij gaan. Maar door er samen over te spreken, leert ze zichzelf steeds beter kennen en ook herkennen als het even niet zo lekker gaat. Door tijdig in te grijpen leert ze met prikkels om te gaan. Dat is vandaag de dag zo belangrijk, want dat er prikkels zijn is onontkoombaar!

Enkele tips

Enkele tips om overprikkeling bij een kind (op school) te voorkomen:

  • Een rustige plek om te werken
  • Koptelefoon gebruiken tijdens de les
  • Even naar het toilet en laat koud water over je polsen stromen.
  • Even een klusje doen voor de meester/juf
  • Een (korte) beweegoefening
  • Muziek luisteren
  • Tekenen/krassen

Contact

Herken je bovenstaande als ouder of wellicht als leerkracht? Heeft jouw kind last van overprikkeling, maar weet je niet zo goed wat je hieraan kan doen? Heb je vragen of wil je advies van ons? Wij helpen je graag. We komen ook op scholen om advies en uitleg te geven over overprikkeling.

Overprikkeld op school
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *