Overprikkelde puber

Ineens is het daar. Een overprikkelde puber. Uit het niets, zo lijkt het tenminste, maar niets is minder waar. Mijn hoogsensitieve dochter wordt overladen door emoties met als gevolg een enorme huilbui. Het komt echt letterlijk uit haar tenen. Iemand die haar niet zou kennen, zou denken dat er iets heel ernstigs is gebeurd. Dat ze veel pijn heeft of iets dergelijks, maar niets is minder waar. Ik weet dat dit een ontlading is van alle prikkels die zij de afgelopen uren heeft binnen gekregen. Ze is blijkbaar overprikkeld geraakt. Wat zij op dit moment nodig heeft is een arm om haar heen en een moeder die niets zegt, maar rustig bij haar zit en haar flink laat uithuilen.

Overprikkeling

Na een tijdje zakt de huilbui en geef ik haar een dikke knuffel. Als de ontlading is geweest, bespreek ik met haar wat er nu precies is gebeurd. Pas op dat moment kan ze er over praten. Ze was al niet helemaal lekker op gestaan. Het fietsen naar school viel tegen, want het was koud, wind tegen en last van koude oren. Haar vriendinnetje was boos geweest op haar. Kinderen op school deden onaardig tegen een klasgenoot en dat vond ze erg vervelend en 1 docent was boos geweest op de klas. Ondertussen maakte ze zich nog zorgen over de proefwerken die eraan zitten te komen.

Middelbare school

De overgang naar de middelbare school is ook best heftig voor elk puber, maar helemaal voor een snel overprikkelde puber die snel. Elk uur een andere docent, een ander vak en toch ook wel andere regels. De sfeer en dynamiek is elke les ook weer anders. Tussen de lessen door snel haasten naar een ander lokaal terwijl je vele andere jongeren moet passeren. Die tegen je aan botsen, in je oren tetteren of op je tenen staan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die grote zware rugzak, die ze op hun rug dragen en door de school zeulen.

Signalen

Als we zo aan het praten zijn, dan geeft ze aan dat ze rond de ochtendpauze eigenlijk een heel vol hoofd had. En tegen de middag had ze behoorlijke hoofdpijn. Duidelijke signalen van het lichaam die aangeven dat het eigenlijk even allemaal te veel is. Omdat ze deze signalen heeft genegeerd en geen rust heeft genomen om te ontladen en op te laden, is ze zwaar overprikkeld thuis gekomen.

Muziek

Samen hebben we gezocht naar iets waar zij zich van kan opladen. Muziek luisteren doet ze erg graag. We hebben nu afgesproken dat ze goed naar haar lichaam luistert. Als ze een vol hoofd krijgt, dat ze dan even een rustig plekje op zoekt en dan even een paar minuten muziek luistert, totdat het volle hoofd is weggezakt.

Enkele tips

Andere tips die we doorgenomen hebben is dat ze tussen door even naar de wc kan gaan. Wat koud water op haar voorhoofd en in haar nek kan doen en even op de ademhalen te focussen. In de pauze even een blokje om lopen en als ze een tussenuur heeft bijvoorbeeld naar het huiswerklokaal gaan, waar het heel rustig en stil is.

Het is van groot belang goed in gesprek te blijven met je overprikkelde puber. Toon interesse, oordeel niet en luister naar wat je puber te zeggen heeft. Mocht je puber overprikkeld raken, gun hem of haar ook tijd om uit die overprikkeling te komen. Dring niets op, ga op dat moment geen discussie voeren, maar sla een arm om je puber heen of ga er gewoon naast zitten. Wil je puber dit niet, geef hem de ruimte en geef aan dat als ze je nodig hebben, ze naar je toe kunnen komen. Ga na de overprikkeling pas in gesprek met jouw puber.

Overprikkelde puber
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *