Dementie en overprikkeling

Dementie en overprikkeling komt vaker voor dan men denkt. Het is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Normaal gesproken filteren onze hersenen prikkels. Bij dementerende mensen werkt dit filter niet meer (goed), waardoor ze snel overprikkeld raken. Er zijn wel meer dan 50 vormen van dementie.

Dementie veroorzaakt schade aan de hersenen, waardoor mensen met dementie problemen krijgen. met het uitvoeren van simpele dagelijkse taken. In het begin zie je voornamelijk problemen ontstaan met het juist innemen van medicijnen, of het betalen van rekeningen. Later zullen ook taken als koken en aankleden steeds meer moeite gaan kosten.

Overprikkeld

Dementerende mensen raken snel overprikkeld. Dit betekent dat alle prikkels om hen heen binnen komen. Vaak begrijpen ze de prikkels die binnen komen ook niet meer goed. Dit zorgt voor onrust, angst en onverklaarbaar gedrag.

Overprikkeling voorkomen

Voor dementerende mensen is het van groot belang dat er een goede balans wordt gevonden in het aanbieden en weglaten van diverse prikkels. Waar bij andere doelgroepen het belangrijk is de omgeving prikkel arm te maken, moet je hiermee oppassen bij mensen met dementie. Te weinig prikkels kunnen ervoor zorgen dat ze dwangmatig worden en onrustig gedrag laten zien.