hoogsensitiviteit in de hersenen
Hoogsensitiviteit een aangeboren eigenschap.

Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap en dus geen stoornis of ziekte. Eén op de 5 mensen is hoogsensitief. Wanneer je hoogsensitief bent, dan heb je een gevoeliger centraal zenuwstelsel. Dit betekent dat de prikkels dieper en intenser verwerkt worden in de hersenen. Hierdoor ervaar je sneller en meer stress. Wil je weten of je hoogsensitief bent? Klik dan hier.

Overprikkeld

De stressreacties die het meest voorkomen bij volwassenen zijn een vol hoofd, concentratie problemen en een onrustig gevoel. Daarentegen klagen hoogsensitieve kinderen vaak over buikpijn, hoofdpijn en hebben ze problemen met slapen. Wanneer je niets doet met deze stressreacties worden de klachten alleen nog maar erger en zal degene overprikkeld raken en minder goed presteren op school of op het werk. Veel hoogsensitieve mensen krijgen een burn-out, hebben last van hyperventilatie of raken depressief.

Overprikkeling voorkomen

Voor hoogsensitieve mensen is het van groot belang dat zij hun hoogsensitiviteit gaan leren begrijpen. Daarnaast moeten ze erachter zien te komen waar zij energie van krijgen en wat voor hen werkt om niet overprikkeld te raken. Bewegen en muziek spelen hierbij een belangrijke rol.