Overprikkeling en hoogsensitviteit

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk, waarmee je wordt geboren. Het is dus geen stoornis of ziekte, maar gewoon een onderdeel van je karakter. Wat sommigen mensen niet weten, is dat ongeveer één op de 5 mensen hoogsensitief is. Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger centraal zenuwstelsel. Dit betekent dat de prikkels die binnen komen, dieper en intenser verwerkt worden in de hersenen. Normaal gesproken hebben mensen een filter, dat ervoor zorgt dat niet alle prikkels even hard binnen komen. Helaas werkt bij hoogsensitieve mensen dit filter niet of niet goed. Daardoor komen alle prikkels even sterk binnen komen, waardoor hoogsensitieve mensen sneller stress ervaren. Het is van groot belang om op tijd rust te nemen om de binnengekomen prikkels goed te verwerken. Doe je dit niet, dan kan je overprikkeld raken en last krijgen van je hoogsensitiviteit. Wil je weten of jij of jouw hoogsensitief zijn? Klik dan hier.

Overprikkeling

Overprikkeling is een veel voorkomend probleem bij hoogsensitieve mensen. Het is voor hen een juist een uitdaging om niet overprikkeld te raken. Wanneer iemand overprikkeld raakt, dan wil dat zeggen dat diegene letterlijk teveel prikkels heeft binnen gekregen en niet voldoende tijd heeft gehad om deze prikkels goed te verwerken.

Stressreacties

Voordat iemand overprikkeld raakt, laat deze al bepaalde stressreacties zien. Denk hierbij aan onrustig worden, concentratieproblemen, geïrriteerd raken, snauwen, vermoeidheid of wegdromen. Negeer je deze stressreacties dan zal iemand overprikkeld raken en gedragsproblemen, eetproblemen dan wel slaapproblemen krijgen.

De stressreacties die het meest voorkomen bij hoogsensitieve volwassenen zijn een vol hoofd, concentratie problemen en een onrustig gevoel. Daarentegen klagen hoogsensitieve kinderen vaak over buikpijn, hoofdpijn en hebben ze problemen met slapen. Eetproblemen komen ook vaak voor bij kinderen. Wanneer je niets doet met deze stressreacties worden de klachten alleen nog maar erger en zal degene overprikkeld raken en minder goed presteren op school of op het werk.

Hersenen

De hersenen spelen een ontzettend belangrijke rol bij overprikkeling. Mensen die makkelijk overprikkeld raken, verwerken prikkels op een andere manier in de hersenen. Normaal gesproken hebben mensen een filter, dat ervoor zorgt dat niet alle prikkels even hard binnen komen. Mensen die makkelijk overprikkeld raken hebben dit filter niet of het filter functioneert niet goed. Overprikkeling ontstaat in de hersenen waarbij de hypothalamus, de hippocampus en de frontale lob van grote invloed zijn op het ontwikkelen van negatieve emoties en gedragingen.

Overprikkeling voorkomen

Gelukkig kun je wat doen om overprikkeling zo veel mogelijk te voorkomen. In de eerste plaats is het van groot belang goed inzicht te krijgen in hoe de overprikkeling ontstaat en waar iemand gevoelig voor is. Ten tweede moet er worden uitgezocht wat iemand nodig heeft om prikkels goed en op tijd te kunnen verwerken. Op tijd rust nemen, je zelf opladen en ervoor zorgen dat bepaalde prikkels minder heftig binnen komen is al een goede start om overprikkeling tegen te gaan.

Voor hoogsensitieve mensen is het van groot belang dat zij hun hoogsensitiviteit gaan leren begrijpen. Daarnaast moeten ze erachter zien te komen waar zij energie van krijgen en wat voor hen werkt om niet overprikkeld te raken. Bewegen en muziek spelen hierbij vaak een belangrijke rol.

Interessante links

Wil je graag wat meer weten over hoogsensitiviteit, kijk dan eens naar de links die hieronder staan. U kunt ons natuurlijk ook altijd volgen op Facebook of LinkedIn. Daar posten wij regelmatig interessante dingen over hoogsensitiviteit en overprikkeling.

HSP point

Donders Insituut Nijmegen: hoogsensitiviteit

Donders Instituut Nijmegen: stress

Bestaat hoogsensitiviteit echt? Ja, zeggen wetenschappers

Interview Judith Homberg: Hooggevoeligheid als kwetsbare factor bij middelengebruik

The highly sensitive person

Het is nog weinig onderzocht, maar wat weten we van hoogsensitiviteit (NRC)