Niet aangeboren hersenletsel

Bij mensen met een niet aangeboren hersenletsel (N.A.H.) zijn de hersenen beschadigd geraakt door een ongeval, beroerte, ziekte of iets anders. Deze beschadiging is ontstaan na de geboorte. Door deze beschadiging werken de hersenen niet meer goed, waardoor de hersenen prikkels moeilijker kunnen filteren. Wat je vaak ziet is dat mensen na een hersenletsel maar 1 prikkel te tegelijk kunnen verwerken en daarbij is de prikkelverwerking ook nog eens langzamer geworden.

Overprikkeld

Op het moment dat er teveel prikkels binnen komen en niet goed verwerkt kunnen worden raakt iemand met N.A.H. overprikkeld. Verjaardagen, boodschappen doen, op visite gaan of naar je werk gaan zijn voor veel mensen met N.A.H. erg lastig, omdat ze in deze situaties snel overprikkeld kunnen raken.

De gevolgen van overprikkeling zijn enorm. Op hersenletsel.nl worden de volgende gevolgen genoemd:

  • niet meer kunnen denken in bepaalde situaties
  • afhankelijk van de persoon een reactie van vechten, vluchten of juist verstijven
  • extreme vermoeidheid tot uitputting
  • lichamelijke klachten door een verhoogd stresshormoon
  • bij langdurige stress ernstige lichamelijke gevolgen (hart- en vaatziekten, auto-immuun aandoeningen, slaapproblemen, burn-out)

Overprikkeling voorkomen

Om overprikkeling te voorkomen is het van groot belang dat iemand met N.A.H. goed inzicht krijgt in waar hij gevoelig voor is. Daarnaast is het verstandig niet al te veel te plannen op een dag of binnen een week, op tijd rust te nemen en maar 1 ding te tegelijk te doen.