Overprikkeld raken

Overprikkeld raken is een veel voorkomend probleem. Zo komt het voor bij hoogsensitieve mensenmensen met psychiatrische problematiekmensen met niet aangeboren hersenletsel en mensen met dementie. Wanneer iemand overprikkeld raakt, dan heeft diegene letterlijk teveel prikkels binnen gekregen.

Stressreacties

Voordat je overprikkeld raakt, laat je vaak al bepaalde stressreacties zien. Denk hierbij aan onrustig worden, concentratieproblemen, geïrriteerd raken, snauwen, vermoeidheid of wegdromen. Zodra je deze stressreacties negeert, dan raak je overprikkeld wat zich uit in gedragsproblemen, eetproblemen dan wel slaapproblemen.

Hersenen

De hersenen spelen een ontzettend belangrijke rol bij overprikkeling. Mensen die makkelijk overprikkeld raken, verwerken prikkels op een andere manier in de hersenen. Normaal gesproken hebben mensen een filter, dat ervoor zorgt dat niet alle prikkels even hard binnen komen. Maar mensen die makkelijk overprikkeld raken hebben dit filter niet of het filter functioneert niet goed. Overprikkeling ontstaat in de hersenen waarbij de hypothalamus, de hippocampus en de frontale lob van grote invloed zijn op het ontwikkelen van negatieve emoties en gedragingen.

Overprikkeling voorkomen

Om overprikkeling tegen te gaan is het van groot belang goed inzicht te krijgen in hoe dit ontstaat en waar iemand gevoelig voor is. Daarnaast moet er worden uitgezocht wat iemand nodig heeft om prikkels goed en op tijd te kunnen verwerken om zo overprikkeling te voorkomen. Op tijd rust nemen, je zelf opladen en ervoor zorgen dat bepaalde prikkels minder heftig binnen komen is al een goede start om overprikkeling tegen te gaan.