Overprikkeling is een veel voorkomend probleem. Het komt veel voor bij hoogsensitieve mensenmensen met psychiatrische problematiekmensen met niet aangeboren hersenletsel en mensen met dementie. Wanneer iemand overprikkeld raakt, dan wil dat zeggen dat diegene letterlijk teveel prikkels heeft binnen gekregen en niet voldoende tijd heeft gehad om deze prikkels goed te verwerken.

Stressreacties

Voordat iemand overprikkeld raakt, laat deze al bepaalde stressreacties zien. Denk hierbij aan onrustig worden, concentratieproblemen, geïrriteerd raken, snauwen, vermoeidheid of wegdromen. Negeer je deze stressreacties dan zal iemand overprikkeld raken en gedragsproblemen, eetproblemen dan wel slaapproblemen krijgen.

Hersenen

De hersenen spelen een ontzettend belangrijke rol bij overprikkeling. Mensen die makkelijk overprikkeld raken, verwerken prikkels op een andere manier in de hersenen. Normaal gesproken hebben mensen een filter, dat ervoor zorgt dat niet alle prikkels even hard binnen komen. Mensen die makkelijk overprikkeld raken hebben dit filter niet of het filter functioneert niet goed. Overprikkeling ontstaat in de hersenen waarbij de hypothalamus, de hippocampus en de frontale lob van grote invloed zijn op het ontwikkelen van negatieve emoties en gedragingen.

Overprikkeling voorkomen

Om overprikkeling tegen te gaan is het van groot belang goed inzicht te krijgen in hoe de overprikkeling ontstaat en waar iemand gevoelig voor is. Daarnaast moet er worden uitgezocht wat iemand nodig heeft om prikkels goed en op tijd te kunnen verwerken om zo overprikkeling te voorkomen. Op tijd rust nemen, je zelf opladen en ervoor zorgen dat bepaalde prikkels minder heftig binnen komen is al een goede start om overprikkeling tegen te gaan.